Presentació de MAT: Passió per l’arquitectura

October 20, 2015 - 9 minutes read

1 d’octubre de 2015 a les 19,00 hrs

Sala d’Actes del COAC, Plaça Nova 5, Barcelona

El passat 1 d’Octubre es va celebrar al COAC, amb motiu de la presentació del llibre “MAT: Passió per l’arquitectura”, un acte d’homentatge a l’arquitecte Miquel Alvarez Trincado (Barcelona 1940-2008). A l’acte van assistir més de 150 persones entre els quals hi havia amics, clients, personal del seu despatx, col·laboradors i familiars.

Lluis Comerón, el degà del COAC va donar la benvinguda als assistents a l’acte i va dedicar les paraules a comentar el llibre,destacant per una banda la dilatada trajectòria de Miquel Alvarez Trincado, i la qualitat i actualitat de la seva obra i la contribució de la seva arquitectura en el paisatge urbà de la ciutat de Barcelona. Una arquitectura que sense fer-se notar, forma part del relat de la ciutat, de vegades com si es tractés d’una arquitectura anónima per la voluntat explícita d‘Alvarez Trincado de renuncia del panorama intel·lectual català. Però una arquitectura amb valors i de qualitat. Va animar al públic assistent a fixar-se amb els projectes que surten al llibre, alguns dels quals -sense saber que eren de MAT- fa temps que aprecia i valora. Finalment el degà, Lluis Comerón va destacar aquesta qualitat d’una arquitectura al servei de l’usuari i del client. Com a valor del bon professional.

Josep Acebillo (arquitecte prou conegut pel públic assistent al COAC per haver ocupat molts llocs de responsabilitat a l’area d’urbanisme de l’Ajuntament de Barcelona durant els noranta i dos mil, com el d’arquitecte en cap. També ha estat professor a diferents facultats d’arquitectura). Va començar la seva intervenció explicant una dada desconeguda i es que va iniciar el seu aprenentage de l’arquitectura com a estudiant a l’estudi de MAT a finals dels anys seixanta.

Acebillo va parlar sobre la persona de Miquel Alvarez Trincado des d’un punt de vista acadèmic. Més que fer un repàs a la seva dilatada trajectòria, ja que en realitat Acebillo diu que Alvarez Trincado no va variar la seva manera de fer arquitectura al llarg dels anys. El seu llenguatge, la seva concepció de l’arquitectura van ser constants i el que va variar al llarg dels anys van ser els elements del llenguatge, els materials i les tècniques.

Va definir la figura de Miquel Alvarez Trincado com la d’un arquitecte que reuneix tres característiques poc comuns i que fan que la seva arquitectura segueixi essent actual i amb contingut. Va explicar que Alvarez Trincado era un arquitecte que donava valor al context, del qual n’era un bon observador. En segon lloc, era un arquitecte vitrubià, ja que per ell era tan important que una obra fos estèticament interessant, estigués ben construïda i fos funcional seguint els principis vitruvians de  Venustas, Firmitas i Utilitas. L’obra de Miquel Alvarez Trincado aportava valor a l’arquitectura pel seu discurs i constant recreca. I la tercera característica de MAT era el seu carácter especial que a ulls d’Acebillo el converteixen en un arquitecte neomedieval per la seva manera de concebre els espais (amb plantes esmicolades i molt treballades) i d’utilizar els materials.

Ignasi Riera va donar-nos la visió de l’ Alvarez Trincado arquitecte i alhora persona com una única figura. Amb quatre objectes que la major part del públic va reconèixer que formaven part o que representaven el que MAT va ser (el portamines Caran d’Ache, el doble decímetre de 20 cm, una moto en miniatura i una ampolleta de Whisky). Va fer un relat de les seves experiències i mestratge rebut al llarg de més d’una década al despatx de Miquel Alvarez Trincado. Mestratge que va anar més enllà de l’arquitectura del qual va destacar la generositat i una manera d’entendre l’arquitectura i el treball en equip en un despatx en una época on l’estudi era un lloc on s’hi treballava però on s’hi compartien vivències i experiències, on hi havia música i converses entre el fum de tabac que, com un núvul, formava part del procés de treball.

I per acabar una frase: “El Miquel era una persona apassionada per l’arquitectura, però no només, ho era pel tot el que feia, i es bebía la vida a glopades, gaudint de cada gota”.

Joan Coll, l’únic ponent que no era arquitecte, va voler paralr de la vessant empresarial i humana de Miquel Alvarez Trincado amb una de les vivències que va compartir amb ell en el transcurs d’una dilatada/llarga relació profesional, però també d’amistat, que es va inicar a principis del nou mil·lenni.

Jordi Querol ens va parlar del MAT, dels darrers anys que no es perdia mai les seves presentacions per tornar al MAT de quan els dos eren estudiants d’arquitectura. Miquel Alvarez Trincado donava clases de geometría descriptiva als seus companys dels cursos inferiors a la rebotiga dels seus pares, un colmado al barri de Gràcia, i l’altre, el Jordi Querol li ensenyava anglès, en un intercanvi de serveis i coneixement. Del Miquel amb la seva cabellera blanca i despentinada, al MAT amb la seva clenxa ben endreçada als seus anys de juventut. Un recorregut de més de cinquanta anys d’amistad, arquitectura i passió per la ciutat que segueixen acompanyant la memoria de Jordi Querol.

En resum, quatre ponents que van saber explicar com era el Miquel Alvarez Trincado des de quatre vessants diferents i alhora complementaris: l’erudit, el mestre, l’empresari i l’amic.

La presentació va concloure amb un concert de piano a càrrec de Jordi Querol que va interpretar peces d’Astor Piazolla, Ernesto Lecuona, Alberto Ginastera, i va tancar amb els valsos dels Adèus i el Brillant de Chopin.

A continuació es va oferir un cocktail als convidats a l’hotel Catedral.

Volem donar les gràcies al COAC per posar a la nostra disposició la sala d’actes i a La Capell per organitzar aquesta presentación, al igual que a tots els que vàreu acudir a reviure la memoria del Miquel Alvarez Trincado que ara estarà per sempre disponible a les pàgines de “MAT: Passió per l’arquitectura”.

CoverYou can now buy this book online HERE

 

Tags: , , , , , , , , , ,